Šventė - dovana svečiams

Jeigu trokštate patirti šventės kūrimo džiaugsmą ir krikštynas mieliau švęstumėte kaime, o ne prabangiame restorane, taip ir padarykite. Nesvarbu kur - sode ar ūkininko ūkyje jas surengsite, tik išlaikykite vientisą šventės stilių. Kartu būkite išradingi ir drąsiai kurkite kažką naujo. Juk šventė - tai ne tik nuostabi proga pasidalinti džiaugsmu, bet kartu tai yra ir dovana svečiams. Apie tai kalba J.Ringelnatzas eilėraštyje apie dovaną:
Dovanok iš širdies.
Kartu padovanok savo mintis,
skonį ir humoro jausmą,
ir tavo atpildas bus džiaugsmas.
Šiame straipsnyje, parengtame remiantis H.J.Dobbelin ir H.Bulling knyga "Šeimos šventės", bus akcentuojama į ką ypatingai reikėtų atkreipti dėmesį, norint, kad tiek krikštynos, tiek kiekviena kita šventė praeitų sklandžiai ir paliktų malonius prisiminimus svečiams bei šeimininkams. Tikimės, kad čia pateikti patarimai bus naudingi ir ruošiantis krikštynoms.
Svarbiausia - svečiai
Jei netikėtai nutarėte surengti šventę ar jaukią vakarienę su draugais, jūsų valia, ką pasikviesti. Tik jūs sprendžiate, kokiai draugų kompanijai norite paruošti mėgstamus patiekalus ar išbandyti naują kulinarijos knygos receptą. Greičiausiai jūs jau žinote, jog tokiai progai tinka svečiai, kurie mėgsta švęsti ir savo buvimu suteikia malonumą kitiems. Mėgstantys bendrauti skirtingų pomėgių svečiai pagyvina pokalbį prie stalo, tačiau žmonės, kurie dėl kokių nors priežasčių vienas kito nemėgsta, trikdo net patį smagiausią pobūvį. Jei šeimininkas turi nuolat rūpintis, kaip nutraukti įsiaudrinusių politinių priešininkų ginčus ar kokio nors kalbėtojo, ilgai ir nuobodžiai dėstančio savo požiūrį į pasaulines problemas, monologą, vadinasi, svečiai pasirinkti netinkamai.
Emanuelis Kantas manė, jog filosofui tiesiog nesveika valgyti vienam. Kompanija ir pokalbis prie stalo jam buvo tokie svarbūs, kad jis rašė: „Kas valgo vienas, nepasistiprina, o pavargsta, nes valgymas tampa alinančiu užsiėmimu, o ne žaidimu, atgaivinančiu dvasią... Žmogaus geros savijautos paslaptis yra gardus valgis ir kuo įvairesnė draugija prie stalo."
Šauni draugija užtikrina gyvą bendravimą ir pasisekusį pobūvį. Valgiai ir gėrimai labai svarbūs šventiniam vakarui, kurį jūsų svečiai su malonumu prisimins kaip įdomiai ir kultūringai praleistą laiką.
Ruošdamas didelę šventę, jūs, kaip šeimininkas, neturėsite tiek daug laisvės rinkdamasis svečius. Nereikia nė sakyti, ką reikėtų pakviesti į vestuvių pokylį, krikštynas ar jubiliejų. Svarbiausi jubiliejai paprastai švenčiami iškilmingai ir svečių sąrašą neretai papildo mokslo draugų ar tolimų giminaičių pavardės.
Vaikai į savo gimtadienio puotą visada trokšta pasikviesti aibę draugų. Tačiau kad tokia svarbi šventė būtų smagi visiems dalyvaujantiesiems, protingiau būtų kviesti ne per daug vaikų. Čia galioja taisyklė: kiek vaikui metų, tiek draugų.
Krikštynos, pirmoji Komunija, konfirmacija, sutuoktuvės, sidabrinės ir auksinės vestuvės yra išimtinai šeimos šventės. Švenčiant tris pirmąsias svarbiausi svečiai yra krikšto tėvai. O vestuvėse, be šeimos narių, visada dalyvauja santuokos liudytojai.
Draugai ir įdomūs pašnekovai pobūviuose ypač laukiami ir džiaugsmingai sutinkami. Gera nuotaika ir smagi šventė labai priklauso nuo bendrumo jausmo, šeimininkų dosnumo ir tinkamai parinktų vietų prie stalo. Tuomet net didžiausiuose pokyliuose svečiai jaučiasi puikiai.
Kaip kviesti svečius
Pakviesti svečius galima įvairiai - tiesiog paskambinti ilgai negalvojant arba išsiųsti specialų spausdintą kvietimą, atitinkantį šventės progą ir stilių. Ir visai nesvarbu, ar kviečiame keletą gerų bičiulių ir giminaičių, ar keliame didelį pobūvį. Kvietimas raštu visuomet nuteikia ypatingai ir reiškia, jog šeimininkams ši proga ypač svarbi ir kad jie labai stengiasi surengti smagią šventę.
Ką rašyti kvietime
- Ką švęsite
Šventės progą nurodyti būtina, nes svečias pasijus labai nejaukiai, jei tik atvykęs ir sveikindamasis sužinos, kad šiandien šeimininkės gimtadienis.
-
Kada švęsite
Protingiau rašyti ne „kitą penktadienį", o konkrečią datą. Jei kviečiame į pikniką sode, kur bus užkandžiaujama tik šaltaisiais patiekalais, tiks ir nuoroda „nuo 19.30 val." Tai reiškia, kad svečiai gali atvykti ir vėliau. Jei svečius vaišinsime karštaisiais patiekalais, kvietime reikia paprašyti svečių būti punktualiems ir atvykti lygiai 19.30 val. Tuomet pavėlavusieji galės kaltinti tik save.
-
Kur švęsite
Kvietime nurodykite šeimininko adresą ir telefoną. O pirmą kartą laukiami svečiai jūsų namus tikrai suras, jei pridėsite nedidelę schemą arba miesto plano kopiją ir kelią pažymėsite raudonai.
-
Kokie patiekalai valgiaraštyje
Žinoma, niekas nesiunčia valgiaraščio kartu su kvietimu, tačiau svečiams vertėtų žinoti, ko tikėtis: įvairių šaltųjų ir karštųjų patiekalų, švediško stalo ar tik nedidelio užkandžio. Jei kviečiate tik taurei vyno, o paruošiate gausius pietus, nesistebėkite, jei svečiai atvyks jau sotūs.
-
Kaip svečiams apsirengti
Kviesdami svečius į solidų jubiliejų, informuokite, ar jų laukiate pasipuošusių tamsiais kostiumais, ar tiesiog jiems patogiais drabužiais. Tuo labiau švęsdami Užgavėnių karnavalą nuspręskite, ar jūsų svečiai turi apsirėdyti šventiniais drabužiais, ar persirengti kaukių kostiumais kokia nors tema.
-
Padėkite svečiams atsakyti
Paprastai užtenka apytikriai žinoti, kiek svečių atvyks, o tikslus skaičius būtinas tuo atveju, kai kiekvienam iš anksto numatote vietą prie stalo ir išdėliojate korteles su vardais. Todėl būtinai paprašykite atsakyti į jūsų kvietimą. Be to, siūlome parašyti, iki kada vėliausiai lauksite atsakymo. O jei norite būti visiškai tikri, jog atsakymą gausite, prie kvietimo pridėkite sau adresuotą atviruką, kurį kviestajam beliks tik užpildyti.
-
Kada išsiųsti kvietimus
Jei norite, kad atvyktų visi pakviesti svečiai, kvieskite laiku - bent prieš 4 ar 5 savaites. Tai ypač svarbu rengiant didelius ir svarbius pobūvius, nes jeigu mažą šventę dar galima atidėti, tai vestuvių ar krikštynų datos neatidėsite.
Šeimininko ir svečių pareigos
Prancūzas gurmanas Grimodas de la Rinjeras XIX amžiaus pradžioje išleido knygutę pavadinimu „Geras tonas gastronomijoje". Joje apstu dėmesio vertų patarimų, kaip ruošti šventinius pietus. Autorius nurodo mažiausiai aštuonias savybes, kuriomis turi pasižymėti geras šeimininkas. Jis taikliai aprašo ir svečių pareigas, kurių svarbiausia - atsakyti į kvietimą greitai ir į pokylį atvykti laiku. Svečio prievolių sąrašą jis užbaigia taip: „Pakviestasis paskirtą valandą turi pasirodyti šeimininko namuose švariai apsirengęs ir išalkęs tiek, kad prie stalo nesiskųstų apetito stoka, bei puikiai nusiteikęs ir pasiruošęs valgyti, žavėtis ir mėgautis iškilmingais pietumis". Mūsų manymu, tai galioja ir šiandien.
Keletas taisyklių svečiams ir šeimininkams:
Didžiausia virėjo dorybė - punktualumas;
Ji puikiai tinka ir svečiui. Per ilgai laukti vėluojančiojo - įžeisti visus punktualius svečius.
Nevertas draugų tas, kuris juos pasikviečia, bet pats nepasirūpina vaišėmis.
Priimti svečią - vadinasi, rūpintis jo laime, kol jis būna po tavo stogu.
(]ean Antbėlme Brillat-Savarin)
Kaip padengti stalą
Padengtas stalas rodo jūsų fantaziją. Čia leidžiama viskas, kas tinka pagal pasirinktą serviravimo stilių ir sukuria gerą nuotaiką. Šiais laikais jums nebūtina tiesti baltos staltieses ir stalą nukrauti porceliano indų stirtomis. Jeigu sumanėte švęsti, pavyzdžiui, derliaus nuėmimo šventę kaime, viliojančiai išdėliokite spalvotas servetėles tiesiog ant medinio stalviršio, o švedišką stalą įrenkite šieno vežime. Arba stilingai patiekite valgius natūraliuose „induose" - sriubą išskaptuotame moliūge, aperityvą gerkite iš mažyčių ananasų ir pan.
Jei gerai nusimanote apie vynus, surenkite rinktinių vynų degustaciją: pavaišinkite svečius baltaisiais vynais, supiltais į stiklines šaldymo statinaites, raudonuosius vynus virš žvakes liepsnos dekantuokite į grafiną.
Bet kokiu atveju turėkite galvoje, kad prieš patiekiant valgius stalas turi atrodyti šventiškai, visos lėkštės ar sriubos puodeliai su lėkštelėmis jau išdėlioti pagal valgių seką iš viršaus į apačią, o visi reikalingi įrankiai - nuo krašto link lėkštės. Tik deserto įrankiai dedami už lėkštės, o jeigu valgomi vaisiai, šaukštelį pakeičia desertinis peilis. Taurės statomos pagal vynų seką nuo dešinio krašto link vidurio, aperityvai ir likeriai paprastai patiekiami atskirai, o vandens taurės ant stalo stovi per visus pietus. Medžiagines servetėles galime pasirinkti baltas ar ryškiaspalves, arba net meniškai sulankstyti. Išradingai sulankstytos gražiai atrodys ir popierinės servetėlės, be to, jas galima papuošti antspaudais, pagamintais iš bulvių.
Kaip susodinti svečius
Jei turite svečių sąrašą, visai nesunku (tačiau svarbu) paskirstyti jiems vietas prie stalo. Smagiame draugų vakarėlyje kortelės su vardais nereikalingos, užteks paraginti: „Prašom, sėskis šalia Daivos" arba „Šiandien tau teks garbinga vieta stalo gale".
Tačiau ruošiant dideles ir iškilmingas šventes, priimta laikytis keleto taisyklių:
Prie stačiakampio stalo šeimininkai sėdi priešinguose galuose arba šalia vienas kito ilgojo krašto viduryje.
Šalia šeimininkų visada sodinami svarbiausi svečiai. Vyras visuomet sėdi damai iš kairės.
Sutuoktiniai sodinami atskirai, o įsimylėjėlių poros ir sužadėtiniai - greta.
Švenčiant krikštynas garbingos vietos skiriamos kūdikio tėvams. Jiems iš kairės ir dešinės sėdi krikšto tėvai.
Pirmosios Komunijos ir konfirmacijos šventėje garbinga vieta atitenka svarbiausiam tos dienos asmeniui. Šalia jo sėdasi krikšto tėvai, o prie jų - tėvai bei giminaičiai.
Per vestuves jaunieji paprastai sodinami ties stalo viduriu. Jaunasis sėdi jaunajai iš kairės, šalia - jo motina ir jaunosios tėvas. Nuotakai iš dešinės sodinamas jaunikio tėvas ir nuotakos motina, po to santuokos liudytojai.
Per sidabrines ir auksines vestuves garbingose vietose sėdi sutuoktiniai, aplink juos susiburia draugai ir giminaičiai.
Labai dideliuose pobūviuose, kai susirenka daugybė svečių, stalai sunumeruojami arba pažymimi raidėmis. Prie įėjimo pakabinamos dvi lentos: vienoje abėcėlės tvarka surašomi vis svečiai ir jiems paskirtų staliukų numeriai, antroje nurodomi sunumeruoti staliukai ir svečių vietos. Tokiu būdu kiekvienas svečias greitai randa savo vietą ir kartu sužino, kas sėdės šalia jo.
Šventė, o ne apsirijimas
Pamirškite dieviškojo Odisėjo pokylius ir vėlyvųjų viduramžių puotas, kai svečiai suvalgydavo kalnus mėsos ir išgerdavo milžiniškas statines alaus ar vyno. Šiandien šventė - tai ne lėbavimas. Valgiai turi būti lengvi ir džiuginti akį, o meniu vilioti ne tiek patiekalų gausa, kiek įvairove. Kas norėtų jau pirmu patiekalu prisikimšti pilvą ir nė neparagauti kitų gardumynų?
Ir dar: skirkite laiko svečiams ir maloniam pokalbiui. Žavi šeimininkė svečius džiugina ne mažiau nei triufeliai, ikrai ir austrės.
Kaip paruošti šventinius valgius. Pasitelkite pagalbininkų ir gerai suplanuokite
Didžiosios šventės, nuostabios popietės ir vakarai su šeima ir draugais atneša džiaugsmą į mūsų namus. Juk taip malonu pabendrauti smagioje kompanijoje, o kur dar šventinis stalas, viliojantis rinktiniais patiekalais! Tai šventė visiems mūsų jutimo organams: akims, nosiai, gomuriui ir net ausims, jei kas nors pasirūpina smagia muzika. Kad šventė ilgam liktų atmintyje, pasiūlykite svečiams paprastus ir rafinuotus patiekalus iš šviežių produktų, kuriuos malonu ne tik valgyti, bet ir gaminti. Nors ruošdami pačių išaugintas daržoves, jūsų sode sunokusius vaisius ar šviežią žuvį sugaišite kiek daugiau laiko, tačiau jų skonis ir aromatas nepalyginamas pirktiniams produktams.
Atsipalaiduokite ir skirkite laiko svečiams
Vertingiausia dovana mūsų svečiams yra laikas, kai mes ruošiame šventę, patys gaminame ir paduodame į stalą. Bet kokioje šventėje šalia sukaktuvininkų, jaunųjų ar garbingų svečių svarbus vaidmuo tenka šeimininkams. Nuo jų išradingumo ir fantazijos priklauso šventės stilius ir pasisekimas, taip pat ir virtuvė dažnai yra jų rūpestis. O čia reikia laiko ir šaltakraujiškumo. Jeigu jūs kaip vienišas kovotojas tik retkarčiais pasirodote prie stalo, jūsų svečiai neturi galimybės su jumis pabendrauti ir bendram šventės džiaugsmui kažko trūksta. Kai dirbate su padėjėjais, dovanojate bendravimo džiaugsmą vyrui, mamai, tetai, vaikams ir savo draugams. Todėl leiskite kitiems padėti.
Valgių gaminimo sėkmės paslaptis - kruopštus pasiruošimas ir tikslus patiekalų ruošimo planas. Geruose restoranuose paruošiamieji darbai prasideda dar iš vakaro arba iš pat ryto. Viskas turi būti paruošta ir padėta po ranka, kad lemiamu momentu darbas vyktų sklandžiai. Jei daržoves padažui imsite pjaustyti, kai mėsa jau iškepusi, tikriausiai išsimušite iš vėžių. O pasiruošus iš anksto, jums liks tik paimti dubenėlį su daržovėmis ir nereikės karštligiškai blaškytis, galėsite ramiai darbuotis ir sutelkti dėmesį į patį gaminimą. Beje, patiekalų skonis nuo to tik pagerėja.
Visa šioje svetainėje publikuojama medžiaga bei nuotraukos priklauso portalui „Viskas krikštynoms", jeigu nenurodyta kitaip.Griežtai draudžiama ja naudotis ir platinti kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse bet kuriuo pavidalu, be išankstinio raštiško „Viskas krikštynoms" sutikimo. Jei sutikimas gautas, turi būti nuoroda į „Viskas krikštynoms" kaip informacijos šaltinį.
Krikštynų katalogas
Naujausios įmonės
-
Dovanos
-
Drabužiai
-
Fotografai
-
Filmavimas
-
Fotografai