Krikštynų pyrago receptai

2008.12.03.

Keli nesudėtingi krikštynų pyrago receptai - mėgstantiems šeimininkauti virtuvėje naminio maisto gerbėjams, manantiems, jog šventė be pyrago - ne šventė.

Krikštynų keksas

  2,5 puodelio miltų
  2 puodeliai cukraus
  1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  1/2 arbatinio šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės 
  1 arbatinis šaukštelis vanilės
  1 puodelis minkšto sviesto
  200 ml jogurto (citrinų, ananasų, apelsinų, braškių ar vanilinio)  
  3 dideli kambario temperatūros kiaušiniai

Visus ingredientus sumaišykite viename dubenyje, supilkite į riebalais pateptą norimo dydžio kepimo formą ir kepkite apie 160o C  temperatūroje valandą ir dešimt minučių.

Tradicinis pyragas

  280 g. sviesto 
  200 ml cukraus
  4 kiaušiniai
  0,5 kg miltų
  100 ml maltų migdolų
  150 ml cukatų 
  1/2 malto muškato riešuto 
  žiupsnelis maltų gvazdikėlių 
  70 ml brendžio

Visus ingredientus sumaišykite dideliame dubenyje, supilkite į didelę riebalais pateptą kepimo formą. Kepkite apie 160o C  temperatūroje valandą ir dvidešimt minučių. Kaip pyragas iškepa, galite padengti jį cukraus glajumi, pvz., migdoliniu.

Didelis krikštynų pyragas

   16 kiaušinių
  2,25 kg miltų
  2,25 kg serbentų
  1,4 kg sviesto
  900 g cukraus
  450 g saldžių migdolų 
  200 ml cukruotų citrinų (cukatų)
  200 ml cukruotų apelsinų  (cukatų)
  200 ml citrinos žievelės
  140 ml vyno 
  140 ml brendžio
  2 sumalti muškato riešutai
  žiupsnelis maltų gvazdikėlių

Persijokite miltus kaip galima smulkiau ir išplakite kiaušinių baltymus ir trynius atskirai. Susmulkinkite migdolus, įlašindami keletą lašelių vandens ir supjaustykite cukatas į dailias riekeles. Sviestą su cukrumi išsukite iki purios masės. Išplakite baltymus iki standžių putų ir sudėkite juos į sviesto ir cukraus masę. Trynius plakite 10 minučių ir supikite į miltų ir muskato riešutų ir gvazdikėlių mišinį. Sujunkite abu mišinius ir plakite 30 ar daugiau minučių. Po to atsargiai į tešlą suberkite serbentus, migdolus ir cukatas bei vyną ir brendį. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą. Kepkite 160o C temperatūroje 5-6 valandas. Kad pyragas nesudegtų, galima jo viršų užkloti kepimo popieriumi. Iškeptą pyragą padenkite migdoliniu glajumi, o jo viršų - cukriniu glajumi.

Korėtas pyragas

   4 kiaušinio tryniai 
  Miltų (žr. kepimo aprašymą)
  1 puodelis cukraus
  1,25 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių 
  3 valgomieji šaukštai šalto vandens
  1/4 arbatinio šaukštelio druskos 
  1,5 valgomojo šaukšto kukurūzų krakmolo 
  4 kiaušinių baltymai
  1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių 

Kiaušinių trynius plakite su vandeniu iki tirštos masės palaipsniui pridėdami cukraus, po to dar paplakite porą minučių. Supilkite krakmolą į puodelį, likusią jo dalį užpildykite miltais. Sumaišykite miltus ir krakmolą su kepimo milteliais ir druska, ir supilkite į kiaušinių ir cukraus masę. Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų ir įmaišykite juos į tešlą. Kepkite 160o C temperatūroje 30 minučių.

Jūsų vertinimas: Jokio Vidutinis 4 (1 balsas)

© 2008-2019 Viskas krikštynoms