Krikštynų vaišės

2008.11.23.
Ruošdami krikštynų vaišes galite pasinaudoti šiame straipsnyje pateiktais patiekalų receptais bei kitomis idėjomis, puikiai visą tai papildydami pagal savo skonį. Derindami čia pateiktus pasiūlymus su savo pačių idėjomis, būkite išradingi ir sukurkite ką nors nauja. Įtraukite į siūlomą valgiaraštį naujų patiekalų. Tik tuomet nepamirškite pakeisti paruošimo laiko, kuris pateiktas atmintinėje straipsnyje.
Krikštynų vaišių atmintinė
Šventės dieną
DARBAI IKI VAIŠIŲ PRADŽIOS 2h
Daržovių sriuba: supjaustyti priedus, užplikyti, leisti nudžiūti (15 min) 1h 45min
Daržovių sriuba: paruošti kukulaičių tešlą (15 min) 1h 30min
Veršienos krūtininė: paruošti acto užpilą, supjaustyti krūtininę ir įtrinti prieskoniais (20 min) 1h 10min
Jautienos nugarinė: nuplauti ir pasmulkinti brokolius (15 min) 0h 55min
Jautienos nugarinė: supjaustyti ir pakepinti askaloninius česnakus, nuskusti ir supjaustyti bulves, sudėti į skardą, pabarstyti prieskoniais, užpilti grietinėle (20 min) 0h 35min
Veršienos krūtininė: supjaustyti ilgą batoną (5 min) 0h 30min
Veršienos krūtininė: apvolioti miltuose ir apkepinti svieste (15 min) 0h 15min
Veršienos krūtininė: sudėti į lėkštes, apšlakstyti briedžiukų ir acto padažu (15 min) 0h 00min
VAIŠĖS
Veršienos krūtininė: patiekti ir valgyti, nurinkti tuščias lėkštes
Jautienos nugarinė: orkaitę įkaitinti iki 180 0C.
Daržovių sriuba: pakaitinti ant mažos ugnies (+15 min. kaitinti) 5 min.
Daržovių sriuba: suformuoti ir virti kukulaičius (+10 min. troškinti). 10 min.
Šerbetas: iš šaldiklio perkelti į šaldytuvą 5 min.
Jautienos nugarinė: bulves pašauti į orkaitę (+ 30 min. troškinti) 5 min.
Jautienos nugarinė: apkepti ir kepti filė (+ 20 min. troškinti) 10 min.
Daržovių sriuba: supilstyti į puodelius su kukulaičiais ir daržovėmis 10 min.
Daržovių sriuba: patiekti ir valgyti, nurinkti tuščias lėkštes
Jautienos nugarinė: pavirti brokolius sūdytame vandenyje (+10 min. troškinti) 5 min.
Jautienos nugarinė: filė padėti šiltai, pabaigti gaminti padažą, želatininius paplotėlius pakaitinti karštame vandenyje 10 min.
Jautienos nugarinė: ištirpdyti sviestą brokoliams 5 min.
Jautienos nugarinė: sudėlioti į lėkštes mėsą, bulves, daržoves, užpilti padažu 10 min.
Jautienos nugarinė: patiekti ir valgyti, nurinkti tuščias lėkštes
Šerbetas: išmaišyti, supilti į taures, papuošti 15 min.
Šerbetas: patiekti ir valgyti, surinkti tuščias taures
Darbų planas ruošiant vaišes krikštynoms:
Prieš 3 savaites
Apgalvoti valgiaraštį. Sudaryti pirkinių sąrašą. Pasirūpinti medžiaga stalui papuošti.
Prieš savaitę
Paskirstyti vietas prie stalo. Užrašyti korteles su vardais. Užsakyti: gėlių, žvakių, veršienos, putpelių kiaušinių, jautienos filė, želatininių paplotėlių.
Išvakarėse
Apsipirkti. Paruošti: sultinį daržovių sriubai ir pastatyti šaltai; šampano ir citrinų šerbetų ir pastatyti į šaldiklį.
Šventės dieną
Papuošti ir padengti stalą. Iš pat ryto išmirkyti briedžiukus. Paruošti veršieną. Nuplauti salotas ir palikti nuvarvėti. Išvirti putpelių kiaušinius. Išmirkyti želatininius paplotėlius.
PATIEKALAI:
Veršienos krūtininė su salotų lapais ir briedžiukų padažu
10 porcijų
50 g rinktinių džiovintų briedžiukų(gali būti ir kiti grybai)
1 kg veršienos krūtininės
1 svogūnas, prismaigstytas laurų lapelių ir gvazdikėlių
3 gūžės salotų
10 putpelių kiaušinių
50 g smulkiai supjaustytų askaloninių česnakų
10 valgomųjų šaukštų alyvų aliejaus
3 marinuoti agurkėliai, supjaustyti plonais griežinėliais
3 valgomieji šaukštai sukapotų žalumynų (petražolių ir peletrūnų)
6 valgomieji šaukštai acto druskos, pipirų
2 valgomieji šaukštai miltų
50 g sviesto
20 vynuoginių pomidorų
Briedžiukus 1 valandą pamirkyti vandenyje. Veršienos krūtininę su prieskoniais ir svogūnais 20 minučių patroškinti verdančiame vandenyje, palikti atvėsti ir nulupti.
Salotas nuplauti ir suplėšyti. Putpelės kiaušinius užpilti šaltu vandeniu ir pavirti 6 minutes. Kad trapūs kiaušinių lukštai nesutrūkinėtų, puodo dugną iš pradžių iškloti salotų lapais.
Salotų padažui askaloninius česnakus pakepinti aliejuje. Keletą briedžiukų pasilikti papuošimui, o likusius nusausinti, susmulkinti, sudėti marinuotus agurkėlius ir žalumynus. Pagardinti actu, druska ir pipirais.
Veršienos krūtininę supjaustyti centimetro pločio griežinėliais, pasūdyti, apibarstyti pipirais, pavolioti miltuose ir truputėlį pakepinti keptuvėje su sviestu.
Galiausiai lėkštėse išdėlioti salotų lapus, apšlakstyti juos briedžiukų ir acto padažu ir šalia sudėti šiltus veršienos griežinėlius. Salotas papuošti putpelių kiaušiniais, likusiais sveikais briedžiukais ir vynuoginiais pomidorais. Patiekti su paskrudintu prancūzišku batonu.
Skaidri daržovių sriuba su bazilikų kukulaičiais ir daržovių griežinėliais
10 porcijų
3 svogūnai, 2 porai
2 baltieji salierai
5 morkos, 3 baltųjų kopūstų lapai
1 gūžė salotų
5 šakelės petražolių
1 laurų lapas
druskos, šviežiai sumaltų baltųjų pipirų
Sriubai:
1 maža česnako skiltelė
2 morkos
6 špinatų arba garbanotųjų kopūstų lapai
Kukulaičiams:
ryšelis bazilikų
250 g varškės
100 g manų kruopų, 1 kiaušinis
druskos, pipirų, muskatų
Sultinys:
Nulupti ir griežinėliais supjaustyti svogūnus. Česnakus, salierus, porus, morkas, baltųjų kopūstų lapus, gūžę salotų ir petražoles nuplauti ir stambiai sukapoti.
Viską sudėti į puodą, užpilti 1¾ litro vandens ir virti ant silpnos ugnies. Nugriebti putas ir nemaišant troškinti 45 minutes. Po to perkošti per audeklinį koštuvą. Pagardinti druska ir pipirais.
Sriuba:
Daržoves supjaustyti plonais griežinėliais, trumpam užplikyti sūdytu vandeniu ir atšaldyti.
Kukulaičiai:
Susmulkinti bazilikus. Varškę nuvarvinti, pertrinti per sietelį, suberti manų kruopas ir prieskonius, įmušti kiaušinį ir viską išsukti iki vientisos masės. Dviem arbatiniais šaukšteliais formuoti kukulaičius ir virti pasūdytame vandenyje. Į sriubos puodelius dailiai sudėti daržovių griežinėlius ir kukulaičius ir užpilti karštu daržovių sultiniu. Papuošti bazilikų lapeliais.
Jautienos nugarinė raudonojo vyno padaže
10 porcijų
Mėsai:
20 jautienos želatininių paplotėlių
1,8-2 kg jautienos filė, druskos, pipirų
140 ml vynuogių aliejaus
150 g askaloninių česnakų
1 valgomasis šaukštas trintų pomidorų tyrės
1/2 litro rudojo padažo
1/2 litro burgundiškojo arba sauso lembergiškojo vyno 50 g sviesto
Garnyrui:
10 bulvių, 2 askaloniniai česnakai, 100 g sviesto
druskos, pipirų, muskatų
1/4 litro grietinėlės, 2 kg brokolių
Mėsai kepti orkaitę įkaitinti iki 180 0C (dujinės viryklės 2 padala) laipsnių temperatūros. Jautienos želatininius paplotėlius užmerkti vandenyje. Jautienos nugarinę gausiai įtrinti druska ir pipirais, pakepinti karštame aliejuje ir palikti kepti orkaitėje maždaug 20 minučių. Kartkartėmis aplieti kepsnį jo paties sultimis. Iškepusią nugarinę išimti ir padėti šiltai.
Kol mėsa kepa, nulupti ir griežinėliais supjaustyti askaloninius česnakus. Iš keptuvės nupilti aliejų ir likusiame pakepinti česnakus, kol pasidarys skaidrūs. Sudėti pomidorų tyrę ir 2-3 kartus atskiesti ruduoju padažu. Tada supilti raudonąjį vyną ir likusį rudąjį padažą. Virti, kol liks 1/2 litro, ir perkošti per sietelį. Įdėti sviesto.
Garnyrui nuskusti bulves ir nulupti česnakus. Bulves ir česnakus supjaustyti plonais griežinėliais. Kepimo skardą ištepti sviestu, sluoksniais sudėti bulves ir ant jų česnakus. Apibarstyti druska, pipirais bei muskatais ir aplieti grietinėle. Kepti orkaitėje 30 minučių. Baigiant kepti uždėti truputėlį sviesto ir paskrudinti, kol parus. Brokolius supjaustyti žiedynėliais ir truputį pavirti sūdytame vandenyje, bet nepervirti. Jautienos nugarinę supjaustyti porcijomis, ant kiekvienos uždėti po 2 jautienos želatininius paplotėlius. Užpilti raudonojo vyno padažu. Šalia išdėlioti brokolius ir užpilti truputėlį lydyto sviesto.
Šampano ir citrinų šerbetas
10 porcijų
5 citrinų sulčių
200 g cukraus
½ litro šampano
3 kiaušinių baltymai
20 ml šampano
citrinų skiltelių ir
citrininių melisų lapelių (papuošimui)
Deserto taures pastatyti į šaldymo kamerą, kad atšaltų. Citrinų sultis sumaišyti su cukrumi ir trupučiu šampano. Maišyti, kol cukrus ištirps. Tada supilti likusį šampaną ir užšaldyti masę ledų gaminimo mašinoje. Per tą laiką kiaušinių baltymus išplakti iki purumo. Juos ir šampaną taip pat supilti į besisukančią ledų mašiną. Gautą masę sukrėsti į desertinį švirkštą su žvaigždės formos antgaliu ir pripildyti taures. Papuošti citrinų skiltelėmis ir melisų lapeliais.
Šerbetą galima paruošti ir be ledų mašinos: sumaišyti citrinų sultis, cukrų ir šampaną. Po to supilti į metalinį indą ir pastatyti į šaldiklį arba kamerą. Kartkarčiais pamaišyti, kad nesusidarytų dideli ledo kristalai. Išplaktus baltymus ir šampaną įmaišyti prieš pat sustingstant.
Kiti patarimai
Šventės pradžioje patiekti mėlynąjį Curacao, o lauktuvėms svečiams įdėti ispaniškųjų cukrinių migdolų.
Krikštijant berniuką vietoj aperityvo krikštynose svečiams pirmiausia galima pasiūlyti, pavyzdžiui, mėlynojo apelsininio citrinmedžio likerio, papuošto vyšnia, nes jo spalva puikiai dera prie žydrai serviruoto stalo. Tai derėtų prie senos tradicijos, kad gimus berniukui vyrauja žydra spalva, o susilaukus mergaitės renkamasi rausva. Cukruoti migdolai reiškia laimę visam gyvenimui, todėl kiekvienam svečiui galima susukti į tiulį keletą saldžiųjų migdolų ir perrišti mėlyna ar rausva juostele. Tai būtų tikrai mielas šventės prisiminimas.
Suvystytas mielinės tešlos kūdikis nuo senų laikų kepamas krikštynų šventei. Toks kepinys gražiai atrodys vietoj kortelės su svečio vardu, tiks padovanoti arba, jei kepamas iš nesaldžios tešlos, atstos duoną prie šventės patiekalų.
Truputį pasistengus galima padaryti lopšio formos korteles su vardais, kokias matote iliustracijoje. Galima nupiešti lopšį, iškirpti iš popieriaus abu šonus ir viršuje suklijuoti - taip būtų pagaminamas kortelės modelis. Jį uždėjus ant balto kartono apibrėžti kontūrus, iškirpti ir sulenkti per vidurį. Belieka nuspalvinti ir užrašyti vardą.
Siūlomi gėrimai
Vietoj aperityvo patiekti mėlynojo pomerantinio citrinmedžio likerio Curacao, papuošto desertine vyšnia.
Prie veršienos krūtininės galima pasiūlyti žalio atspalvio žemės aromato Sancerre iš Luaro slėnio. Prie jautienos nugarinės - Cabęrnet Sauvignon iš Toskanos.
Desertui - šampaną Riesling Winzer iš Viutembergo arba Pfalco žemės.
Parengta pagal H.J. Dobbelin ir H. Bulling knygą "Šeimos šventės". Fotografas: Hans Joachim Dobbelin.
Visa šioje svetainėje publikuojama medžiaga bei nuotraukos priklauso portalui „Viskas krikštynoms", jeigu nenurodyta kitaip.Griežtai draudžiama ja naudotis ir platinti kitose interneto svetainėse ar žiniasklaidos priemonėse bet kuriuo pavidalu, be išankstinio raštiško „Viskas krikštynoms" sutikimo. Jei sutikimas gautas, turi būti nuoroda į „Viskas krikštynoms" kaip informacijos šaltinį.
Krikštynų katalogas
Naujausios įmonės
-
Dovanos
-
Drabužiai
-
Fotografai
-
Filmavimas
-
Fotografai